Waarom Hodex en voor wie?

Instellingen

De standaard en bijbehorende documentatie is vooral van direct belang voor hoger onderwijsinstellingen die rechtstreeks gebruik maken van Hodex als invoersysteem en willen beschikken over een eigen implementatie van de Hodex. Bijvoorbeeld omdat zij deze standaard niet alleen willen gebruiken voor externe doeleinden, maar ook als bron voor de eigen website of brochures.

Uitgevers

Daarnaast is de standaard en de documentatie essentieel voor uitgevers die – direct vanuit het centrale uitwisselpunt – de bij Hodex aangesloten instellingen willen uitvragen. Het is overigens onduidelijk welke uitgevers direct gebruik maken van Hodex (buiten Studiekeuze123.nl). Veel sites, zoals TKMST, Qompas en EP-Nuffic maken indirect gebruik van de Hodex-informatie.  Zij maken gebruik van de informatie die door Studiekeuze123 is samengebracht in de Studiekeuzedatabase, onder andere wordt daarbij informatie uit Hodex en het Studiekeuze Webformulier samengebracht.

Relatie Hodex en Studiekeuze Webformulier

Om informatie volgens de Hodex-standaard aan te kunnen leveren, moet een instelling beschikken over een invoersysteem. Twee instellingen hebben een eigen invoersysteem ontwikkeld, een aantal maakt gebruik van een commerciële dienst (ook wel genoemd ‘Hodexer’) en een aantal gebruikt het gratis beschikbare Studiekeuze Webformulier van Studiekeuze123. De invoersystemen zijn dus ontwikkeld op de Hodex-basis. Hierdoor maken alle instellingen voor hoger onderwijs gebruik van dezelfde standaard om hun informatie beschikbaar te stellen.